
VEGÁN HURKA ÉS KOLBÁSZ
Vegán élet könnyedén receptje
Hozzávalók a hurka-kolbász alaphoz:
- 20 dkg bulgur, vagy hántolt árpa, vagy rizs, vagy barna rizs. Ha gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor természetesen válaszd a rizst
- 10 dkg zabpehely, ha gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor használj gluténmentes zabpelyhet
- 10 dkg őrölt napraforgómag
- 4 evőkanál kókuszolaj. Kevesebb kókuszolajat is használhatsz, illetve “olajmentesen” is elkészítheted. Kicsit szárazabb lesz, de a napraforgómag is tartalmaz növényi zsiradékot…
HOZZÁVALÓK ÉS FŰSZEREK A KOLBÁSZHOZ:
– 1/2 evőkanál őrölt bors, vagy ízlésed szerint
– 1/2 evőkanál só, vagy ízlésed szerint
– 1 teáskanál őrölt kömény
– 1 teáskanál egész kömény
– 2 evőkanál piros paprika, ami részben lehet csípős, és-vagy füstölt paprika is
HOZZÁVALÓK, ÉS FŰSZEREK A HURKÁHOZ:
– 2 evőkanál majoránna
– 1/2 evőkanál őrölt bors, vagy ízlésed szerint
– 1/2 evőkanál só, vagy ízlésed szerint
– 2 evőkanál sörélesztőpehely, vagy inaktív élesztőpor / ha gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor természetesen használj gluténmentes sörélesztőpelyhet /
Elkészítése:
A bulgurt, vagy a hántolt árpát, vagy a rizst főzd puhára.
Nagyon fontos, hogy még “forrón” gyúrd össze az alapmassza többi összetevőjével.
Ezután pontosan oszd el kétfelé.
Az egyik feléből lesz a hurka, a másik feléből pedig a kolbász.
Mindkettőt ízesítsd be az ajánlott fűszerekkel, és gyúrd össze a hozzávalókkal.
Én a botmixeremmel egy KICSIT tovább “pépesítettem”… szerintem ettől finomabb lesz…
Ezután nedves kézzel a masszából formázz kedved szerinti méretű kolbászokat, és hurkákat.
Becsomagolhatod sütőpírba, rizslapba, vagy alufóliába, esetleg ha van akkor műbélbe is, de csomagolás nélkül is készre sütheted…
Melegen és hidegen is nagyon finom!
Ha teljesen kihűlt szépen szeletelhető!
Felhasználhatod különböző ételek készítésénél is, pl a rakott krumplihoz is szuper….
A hurka májas jellegű ízét, az őrölt napraforgómag, és a sörélesztőpehely párosítása adja, ezért semmi esetre se hagyd ki ezeket a hozzávalókat a receptből…
Fogyasszátok egészséggel!